De Botter BU65

BU 65 kampioen 2019 DARP competitie

(bron: De Bunschoter) 
Zaterdag 1 juni 2019 werd de afsluitende wedstrijd van de DARP-competitie gehouden. De DARP is sinds 1984 de wedstrijd voor Rond -en Platbodems in Bunschoten-Spakenburg.

Dit jaar deden nieuwe deelnemers mee in de 20 wedstrijden tellende competitie. Vanuit de Stichting Museumhaven deed de HK10 mee met een bemanning van enthousiaste vrijwilligers. Vanuit Eemnes deed de EB 51 mee. De DARP is opgericht in 1984 om mensen wegwijs te maken op het water en wedstrijdervaring te krijgen met de Oud-Hollandse rond -en platbodemschepen zoals botters, aken, pluten en vele andere typen.

De DARP start altijd in april met de voorjaarsrace, hierin kunnen bemanningen na de winterstop hun zeilkunsten laten zien. Aan het einde van het seizoen is de afgelopen zaterdag gevaren Herfstrace. 15 schepen kwamen aan de start. De wind was matig en de schepen vertrokken na de start richting Nijkerk, voor de Zuiderzeeboulevard op het Eemmeer lag de rondingsboei, de wind waaide breed en gaf genoeg mogelijkheden aan de schippers zich in een gunstige of juist ongunstige positie te manouvreren. Na de ronding gingen de boten met ruime wind richting de Eem, de Eemgeul werd bevaren tot de monding bij ‘t Raboes en hier werd gekeerd naar de finish die voor Jachthaven Nieuwboer lag, de schepen die vroeg waren moesten lang wachten op de overige schepen na de finish want de wind nam fors af.

De BU 65 won bij de botters, de Vrouwe Hendrieka bij de aken en de BU 107 bij de overige schepen. Na de finish was voor veel bemanningen een prijsuitreiking van zowel de Herfstrace als de complete DARP competitie. De kampioenen van dit jaar zijn de BU 65 bij de botters, de BU 37 bij aken en de Bonaparte bij de overige schepen.

DARP herstrace 2019
Bijna windstilte tijdens de DARP race